Min bröstförminskningsblogg

Bröstförminskning med hjälp av Landstinget, Akademikliniken Malmö 20 juni 2012

100 dagar!

Publicerad 2012-09-28 14:16:48 i Efter

Ojojoj vad tiden går fort! Idag är det 100 dagar sen jag opererades, hundra dagar! Det firade jag med att ringa Akademikliniken IGEN. Känner mig hemskt besvärlig och jobbig, men jag behövde ordentliga svar på mina tejpfrågor, och det fick jag! Så nu har jag satt på tejp igen, utom över mitt lilla sår. Hade ett till sår när jag tog av tejpen iförrgår men det hade redan läkt ihop helt!
 
Jag är så glad att jag blev godkänd av landstinget för en operation, och jag är så glad att jag vågade gå igenom operationen. Trots två jävliga första veckor då jag låg helt utslagen och sov mest hela tiden och inte fick i mig annat än nyponsoppa, lång läkningstid och tejpproblem så ångrar jag inte en sekund av mitt beslut att opereras.
 
 
Det lilla såret som är kvar, i T-korset längst ner.

Dag 99: Tål nog visst tejpen!

Publicerad 2012-09-26 14:56:00 i Efter

På mitt återbesök förra veckan trodde ju sköterskan att jag inte tålde tejpen. Jag blev rekommenderad att lufta i två dagar och sen prova och tejpa igen. Men eftersom jag tyckte det var obehagligt att vara utan tejp, och aldrig gör som andra säger, hehe, så köpte jag silikonplåster och tejpade på. Idag började det klia på ett ställe där jag haft kliande utslag innan också, exakt samma ställe. Silikontejpen skulle sitta i 3-7 dagar, så eftersom det gått 8 dagar tänkte jag att det inte borde vara någon fara att dra av den, så det gjorde jag. Huden där under var ganska röd och i ena ärret hade jag fått några småsår. Jag tänkte att jaha, tål jag inte detta heller!?
Så jag ringde Akademikliniken, och kände mig väldigt dum när sköterskan förklarade för mig. Mitt kliande utslag beror inte på tejpen, utan det är ett värmeutslag. Jag pendlar väldigt mycket mellan kyla och värme, har aldrig en normal temperatur, så att jag får värmeutslag trots att det är höst och regn är inget jag blir förvånad över! Jag frågade vidare om småsåren och varför det kommit såna. Hon förklarade att jag inte låter det torka ordentligt innan jag klär på mig efter dusch, vilket jag, nu när jag tänker efter, inser stämmer väldigt bra. Hon sa att Mepiform (silikontejpen) är alldeles för tjock, så det hinner inte torka där under. Hon jämförde med när man har ett skärsår på fingret och tar på ett plåster, och sen blir fingret blött, ni vet hur det ser ut där under då? Samma effekt blir det med tejpen när det blir blött.
Nu ska jag lufta ärren några dagar, och sen tejpa igen. Och framför allt vara noga med att låta det torka ordentligt innan jag klär på mig!
 
 
Mitt "fula" ärr, som egentligen är ganska fint, men fult jämfört med det andra. Några småsår och väldigt rött, dock rent och torrt och inga konstigheter!

Dag 97: Tiden går så fort!

Publicerad 2012-09-25 19:42:00 i Efter

Idag är det tre månader och fem dagar sen jag opererades, jösses vad fort tiden har gått!
 
 
Blir alldeles till mig när jag ser det här i spegeln, iklädd en enkel amningsbh:
 
När det såg ut såhär innan operationen, i samma linne:
 
                       65K                                                              70D

Dag 92: Konstig form

Publicerad 2012-09-20 19:33:32 i Efter

I tisdags när jag var på väg hem från Akademikliniken var vi bara några decimeter från att krocka. Bältet spände åt över brösten, och på kvällen märke jag att främst vänster bröst hade en väldigt konstig form, det gick liksom ut mot armhålan och var mer platt in mot det andra bröstet. Tänk hur mycket de fortfarande påverkas... Nu har det börjat få en normal form igen, men ser fortfarande lite konstigt ut.
Nu har ju mina ärr läkt helt, men den första månaden, eller de första två månaderna kanske, så hade jag inte bältet över brösten när jag åkte bil. Jag vet inte hur länge det finns risk för blödning och att det spricker, men när jag skulle åka hem efter operationen sa sköterskan att jag inte skulle ha bältet över. Och sen hade jag helt enkelt inte det förrän det kändes bra!

Dag 91: Ringde Akademikliniken

Publicerad 2012-09-19 20:34:06 i Efter

Jag är en människa som oroar mig. Mycket. Inatt låg jag vaken och mådde dåligt över hela tejpgrejen. Men så kom jag att tänka på något. Jag kanske inte är allergisk mot tejpen trots allt, kanske byter jag den för ofta, och drar av hud eftersom tejpen fortfarande sitter fast? Så idag ringde jag Akademikliniken och frågade! Och ja, det kan absolut vara så. Jag blev rekommenderad att lufta det en till två dagar (min stora fasa!) och sen tejpa som vanligt, men låta den sitta till den bokstavligt talat trillar av, och inte dra av den efter en vecka som jag gör nu. Blir det inte bättre så finns en silikongel på apoteket, jag vet inget om det eller hur ofta man måste smörja, men det finns i alla fall!
Jag hoppas innerligt att jag tål tejpen, men jag är inte så säker ändå. Har flera gånger fått kliande utslag på exakt samma ställe. Om det är från tejpen eller något annat vet jag inte, men jag håller tummarna att det inte är från tejpen!

Dag 90: Tredje återbesöket

Publicerad 2012-09-18 19:40:00 i Återbesök

Idag var det dags för tremånaders återbesöket! Jag blev inkallad till sköterskan, som var den sköterskan jag var hos vid min första konsultation, vid det allra första besöket på Akademikliniken!
Först så pratade vi lite, hon frågade hur det hade gått och hur det kändes och så. Hon frågade om jag kunde röra mig utan några problem, böja armarna på alla håll och så, och det kan jag.
Sen var det dags att ta en titt, jag hade inte bytat tejpen på 1½ vecka, så det var inte så svårt att dra av den. Däremot så verkar jag tyvärr inte tåla tejpen... Hon sa att en del hud följde med, och det har jag ju märkt innan men inte direkt tänkt på. Hon sa att det finns tre alternativ när man inte tål Micropore tejpen. 1, Smörja med någon silikonsalva (jag är inte så insatt än, så jag vet inget om den). 2, Tejpa med silikonplåster, som man klipper i bitar (jag köpte på apoteket och det är snordyrt. 5 bitar på 5*7,5 cm kostar 244 spänn, det räckte för en omgång men blev inget vidare bra.......). 3, Lufta ärren i två dagar, sen ha Microporetejp till det är dags att byta, lufta två dagar och sen på med ny, och hålla på så. Jag ska prova silikonplåstret och se om det är något för mig, och läsa om den där salvan. Just nu har jag ingen tejp på och det känns inte bra. Det är säkert ingen fara, men det KÄNNS inte bra, inbillar mig att ärren kommer spricka eller bli fula. Hundra procent inbillning, men det känns säkrast att tejpa, så slipper jag gå runt och oroa mig.
Jag får inte bada i allmänna bassänger, eftersom bakterier kan komma in, även med tejp på, och då kan det bli infekterat där huden har skavts av.
Hur som helst, hon tyckte mina ärr var jättefina, ganska röda undertill men inte upptill, men det är som det ska vara, så inget konstigt med det.
 
Sist med inte minst så fick jag se före-bilder.... Den första bilden var tagen på min andra konsultation, vid första mötet med kirurgen. Den andra bilden var tagen på morgonen innan operation, men innan han ritade på mig. Och den tredje var tagen på morgonen innan operationen, när han hade ritat på mig. Alltså....herregud vilka långa bomber! Det var vidrigt att se dem. Tänk att jag levde med de brösten i flera år!? Vilken skillnad alltså. Man glömmer så himla fort hur de såg ut, det var kul att se, men oj vad gräsliga de var! Något intressant var att mina bröst såg mycket mindre ut på andra och tredje bilden än på första. Kirurgen ändrade ju också från 900 ml och 950 ml till 800 ml per bröst på operationsdagen. Jag hade gått ner bara ett kilo under den tiden, men ändå syntes det så tydligt.
Kirurgen hade tyvärr inte skrivit in i min journal hur mycket han tog bort, vilket är väldigt synd. Men sköterskan gissade på ungefär 300 gram per bröst, och väldigt mycket hud.
 
 
Jag frågade om det var vanligt att bröstvårtorna "gömmer" sig mer efter en sån här operation. Mina har en tendens nuförtiden att åka inåt, istället för att vara ute. Hon sa att det var inget konstigt, det är fortfarande svullet i brösten, därför är de oftare inne, men det kommer bli bättre. Och jag har själv märkt bara den senaste veckan att de har börjat "komma fram" mer, så det är bra!

Hur länge är man blå?

Publicerad 2012-09-13 15:08:00 i Frågor och svar

Charlotte frågade:
 
Hur kommer det sig att brösten fortfarande ser blåslagna ut? Vet du hur länge dom kommer vara så?
 
 
Svar:

Mina bröst är inte blå eller gula längre, så det var nog ljuset som var lite dåligt på bilden.
Jag har för mig att de sa att blåmärkena försvinner helt efter 2-4 veckor. Men jag var gul betydligt längre än så, men så får jag också lätt blåmärken och läker både dåligt och sakta.

Hur länge ska man sova i bh?

Publicerad 2012-09-10 12:03:00 i Frågor och svar

Chokladpralin frågade:
 
Hur länge är det tänkt att man ska sova i bh då??
 
 
Svar:

I princip alla kliniken har lite olika rekommendationer, gällande allt. Jag skulle ha bh dygnet runt i 6 veckor och sen bara dagtid i 6 månader. Nu har det gått över 11 veckor och jag sover fortfarande i bh!
 
 
 

Tips innan och efter operationen

Publicerad 2012-09-08 22:54:17 i Frågor och svar

Cattis frågade:
 
Är det någe tips du kan ge mig inför op att tänka på och efter?
 
 
Svar:

Det är ganska svårt att ge konkreta tips, eftersom vi alla är så olika och allt är så individuellt, och jag kan bara utgå från mig själv och min situation. Men jag ska försöka!
 

- Dagen innan operationen storstädade jag, ordentligt. Dammade alla ytor jag kunde hitta, skrubbade och hade mig.
- På kvällen skulle jag duscha med Descutan. Först en omgång på kroppen och en omgång i håret, och sen en omgång på kroppen igen. Efter duschen gällde det att ha rena handdukar, rena kläder och sen sova i rena lakan.
- Ingen deo, lotion, balsam eller något sånt på sig.
- På morgonen innan operationen var det dags för Descutandusch igen, denna gången tvättade jag inte håret, det satte jag upp i en tofs, som jag hade badat i handsprit. Två omgångar på kroppen igen, rena handdukar och rena kläder.
- Jag hade på mig mjukisbyxor och stor tshirt, en sån som hänger ner över ena axlen typ. Skor som är lätta att bara ta på, absolut ingen snörning eller något man måste ta i för att få på sig! När jag väl skulle kläs på när jag skulle hem så hjälpte en sköterska mig med allt.
- Jag fick skjuts både till och från kliniken, och det rekommenderar jag. Jag blev hämtad uppe på kliniken, där sköterskan lämnade över mig och min väska till mamma. Sen fick jag hålla mig i mamma när vi gick till bilen. Ha bilbältet under brösten, inte rakt över som man ska i vanliga fall. Så hade jag det i några veckor, innan det kändes behagligt att ha det rakt över igen.
- Bor du ensam så gör matlådor innan operationen, som är lätta att bara värma upp. Köp hem så kylen är full, och köp saker som är lätta att få i sig, ifall du mår dåligt några dagar, typ drickyoghurtar och så.
- Lägg kuddar och täcken under madrassen så du kan halvsitta och sova, det kan kännas obekvämt i början innan man vant sig vid att ligga på rygg. Det är lättare att ta sig upp också när man inte ligger platt.
- Jag hade inga problem med att få på mig tshirtar efter operationen, jag tog i armarna och sen lutade jag ner huvudet och drog över den. Däremot så passade typ inga av mina kläder, allt var stort som tält!
- Ett par gånger varje dag gick jag ut på altanen och gick en liten runda på några minuter, för att hålla igång cirkulationen och få frisk luft.
- Stödstrumpor. Jag blev rekommenderad att ha det på mig dygnet runt i 4 veckor, och det hade jag också. Jag köpte två par stödstrumpor av nylon på apoteket, väldigt svala och sköna. Hade ett par tjocka också men det blev alldeles för varmt.
 
- Mitt bästa råd är att lyssna på dig själv och din kropp. Gör inte mer än vad du känner att du klarar av. Låt dig ta det lugnt de första veckorna och vila ordentligt. Om du undrar något, tveka inte på att ringa till kliniken eller sjukhuset där du blev opererad. Om något känns fel, eller ser konstigt ut, så ring, eller åk till akuten. Bättre en gång för mycket än en gång för lite!

Dag 80: Bättre kan det nog inte bli!

Publicerad 2012-09-08 21:59:00 i Efter

Idag var det dags för tejpbyte igen, och jag måste säga att jag är grymt imponerad över mina ärr! På vänster bröst är de inte jättesnygga, eftersom en liten bit sprack, och jag fick något sår efter (antar jag) en stygnände. Men jag tror att även de "fula" ärren kommer bli helt ok när de har läkt klart och börjat blekna.
Men ärren på höger sida... Jag hade inte förväntat mig något i närheten av hur det har blivit, de är SÅ fina!!

Idag tog min första tejprulle slut också, en rulle räckte till hela 9 tejpbyte, eftersom de första två gjordes på kliniken av sköterskor, och det är 11 veckor sen operationen och jag har bytt en gång i veckan.
 
 
Ärren runt vårtgården, knappt synliga!
 
De fina ärren på höger bröst:
 
Imponerad!

Formen?

Publicerad 2012-09-06 21:40:00 i Frågor och svar

Charlotte frågade:

Jag har fått uppfattningen att brösten blir lite fyrkantiga när man förminskar dem, inte så runda som naturliga bröst. Ordnar sig detta eller behåller de formen?
 
 
Svar:

Ja, fyrkantiga blir de definitivt, i alla fall i början! Jag kan inte direkt uttala mig om ifall det håller i sig, eftersom mina inte är klara än på ett tag. Men jag kan säga att de ändrar form hela tiden. Mina är inte fyrkantiga längre, men inte heller runda. Innan jag opererades var mina bröst avlånga, så jag vet inte riktigt hur jag ska jämföra, eftersom jag inte minns formen när de en gång i tiden var små. Men de är inte fyrkantiga, inte avlånga, inte runda som fejkbröst, utan något däremellan!

Dag 77: Det blir bättre och bättre

Publicerad 2012-09-05 20:47:00 i Efter

Jag har ju hela tiden vetat att brösten kommer ändras i upp till ett år efter operationen, ändå blir jag förvånad att de fortfarande ändras, 2½ månader senare. De har blivit SÅ HIMLA fina!!!
Innan "klagade" jag ju lite på att jag tyckte de var lite för stora än, men inte nu längre. Jag vet inte om de var svullna ovanligt länge (jag läker ju väldigt sakta, så det är säkert fullt möjligt) eller om jag inbillar mig, eller om de helt enkelt ändras än, men de känns mindre, finare form och så. Jag är SÅ glad och lycklig!! De är bättre och finare än vad jag någonsin kunnat drömma om!

För 2½ månader sen kunde jag inte ens drömma om att gå utan bh. Det blev varmt och rött och svettigt på magen, brösten hoppade runt och det gjorde ont. De liksom blev ett med magen. Men nu, nu syns det ingen skillnad om jag har bh på eller inte!

Brev från kirurgen!

Publicerad 2012-09-03 19:52:55 i Efter

Idag fick jag ett brev från Akademikliniken! De skrev att de rutinmässigt skickar den avlägsnade vävnaden för analys. "Den mikroskopiska undersökningen av vävnaden som vi avlägsnade vid operation visar helt godartade och normala förhållanden"! Det är inte direkt något jag ens har tänkt på, men jag blev ändå både glad och lättad av att läsa det!

Dag 73: Ännu ett tejpbyte

Publicerad 2012-09-01 22:05:00 i Efter

Varje lördag storstädar jag, byter lakan och handdukar, tvättar alla mina bhar, och så byter jag tejp. De senaste gångerna har den fäst lite dåligt längst fram, alltså mellan brösten, och idag var där massa gamla kletiga tejprester, tog bort försiktigt med bensin från apoteket, och tejpen fäste jättebra!
Ärren på höger bröst är superfina, de på vänster är inte riktigt lika fina, men jag klagar inte! Nere i T-korset är där ett hål, som oroar mig lite. Men det är rent, ingen gegga och inget konstigt, så det ska nog läka ihop fint! Har bara en liten sårskorpa kvar nu också!!



De senaste inläggen

Kategorier

Månadsarkiv

Prenumerera och dela