Min bröstförminskningsblogg

Bröstförminskning med hjälp av Landstinget, Akademikliniken Malmö 20 juni 2012

Dag 131

Publicerad 2012-10-29 22:03:24 i Efter

Jag måste bara säga att jag gillar Prosil! På onsdag är det en vecka sen jag började, och ärren börjar redan bli riktigt fina! De är typ helt platta och mindre röda. Försöker smörja tre gånger om dagen, men ibland har jag bara hunnit två. Ärren på höger bröst är fortfarande superfina, och de på vänster är lite mindre fina. Vänster bröst har fortfarande en lite konstig form, efter bilbältet, men det stör mig inte, och det kan ändras med tiden!

Emellanåt tycker jag fortfarande att de är lite för stora, en storlek mindre hade inte skadat. Men samtidigt så passar de ju min kropp bra, de är inte ivägen längre, jag har inte ont någonstans längre och kanske kommer de bli bättre när ett år har gått och de är helt klara!

Dag 126: Haft bikini!

Publicerad 2012-10-24 19:33:18 i Efter

Idag har jag varit på spa, och använt bikini för första gången sen operationen! Bara känslan att kunna köpa en bikini på Åhlens, i storlek 36/38, underbart!!! Innan operationen täckte inte storlek 44 ens halva brösten, det är helt sjukt! Det var så himla skönt att kunna bada utan att behöva hålla på och rätta till brösten hela tiden!
 
Idag har jag varit tejplös i tre veckor och en dag. Jag är inte i närheten av Malmö ofta, men idag var jag så då stack jag upp till Akademikliniken och köpte silikonstiftet Prosil. 350 spänn och det är mindre än ett lypsyl. Men vill man vara fin får man lida pin! Det var lite trögt att stryka på, men jag antar att man lär sig de rätta teknikerna efterhand, jag har ju bara försökt en gång så det löser sig säkert!
 
Prosil
 
 
Efter tre veckor tejplös. Ärren har blivit rejält röda, men småsåren har läkt ihop hyfsat!

Dag 118: Legat på mage!

Publicerad 2012-10-16 19:13:51 i Efter

Inatt låg jag vaken jättelänge och kunde inte sova, så jag bestämde mig att prova att ligga på mage, för första gången sen operationen. Så jag rullade helt enkelt över, och jag blev besviken. Det var inte alls så skönt som jag hade för mig, armarna somnade och det stramade lite i ärren och brösten, obekvämt helt enkelt. Tänk om jag hade vetat det de första två veckorna när jag bara fick ligga på rygg, när jag led och längtade efter att få vända på mig, vilken tröst det hade varit då!
Men jag provade lägga mig på mage på köksgolvet häromdagen, när jag fick för mig att jag ville prova, och där var det himla skönt. Det gjorde inte ont, men bäst av allt, ryggen kröktes inte uppåt som den gjorde innan, när brösten var stora. Och det var en härlig känsla!

Dag 113: Sprungit!

Publicerad 2012-10-11 15:22:44 i Efter

Idag tog jag mig ut på en promenad i skogen, där jag försökte mig på att springa för första gången sen operationen. WOW alltså! Inget som hoppade, brösten gjorde inte ont, knäna gjorde inte ont, det var underbart! Sen är det en annan femma att jag har så dålig kondition att jag bara orkade typ 20 meter innan jag var helt slut... Men ändå, så himla skönt!!!

Dag 106: Tejplösning funnen!

Publicerad 2012-10-04 15:48:37 i Efter

I förrgår ringde sköterskan från Akademikliniken till mig och frågade hur det gick med tejpningen. Jag svarade att det gick sådär, att jag haft småsår och väldigt torr hud men hade ny tejp på efter att ha luftat i några dagar. Hon ville att jag skulle komma till Malmö så hon kunde titta, men jag har lite för långt dit, så istället bad hon mig att försiktigt ta av tejpen, vänta en timme, fota och mejla fotona till henne! Så det gjorde jag, och det ilade i ärren när jag drog av tejpen, precis som det gjorde i början, ajajaj.
Jag fotade och skickade bilderna till henne på kvällen, och nästa morgon ringde hon mig. Hon sa att min hud är väldigt torr och irriterad, huden hade liksom flåtts upp, eller hur man ska säga. Hon ville att jag skulle vara tejplös ett par dagar och sen tejpa igen, och köpa en fuktgivande lotion från hth på apoteket, och smörja brösten med den, inte ärren, utan huden runtom. I vanliga fall använder jag inga som helst kemikalier, men jag kände att det var lika bra att lyssna på hennes råd, och till min lycka innehöll den inte så mycket skit!
Hon sa också att de säljer Prosil, ett silikonstift, på Akademikliniken, som finns om man inte tål tejpen.

Jag funderade under dagen igår och läste om Prosil, det finns till och med kirurger som rekommenderar det framför tejpning! Det är i en hylsa som lypsyl, och stryks på två gånger om dagen när såren har blivit ärr, och de har samma sammandragande effekt som tejpen.
Jag mejlade henne på kvällen och sa att jag nog vill prova den, men har långt till Malmö. Jag frågade om jag kan vara utan tejp i tre veckor, och sen komma inom och köpa den när jag har ett annat ärende i närheten av Malmö. Imorse fick jag svar att det går bra! Äntligen har jag fått en lösning på mina tejpproblem!

 

För tillfället kliar huden något hemskt, jag försöker att inte klia, och måste jag så ser jag till att inte röra ärren i alla fall. Och så smörjer jag med hth runt om!

Hur tejpar man?

Publicerad 2012-10-01 10:28:00 i Frågor och svar

Ett av mina största orosmoment innan operationen var tejpningen, som ändå är en stor grej, eftersom det ska göras i minst ett halvår. Hur gör man? Tänk om det blir fel? Hur ofta bytar man? Ska man duscha med tejpen på? Varför tejpar man ens? Vilken sorts tejp? Om man inte tål den då? Ja, ni fattar. Jag är antagligen långt ifrån ensam med alla dessa frågor, så därför tänkte jag skriva ett litet inlägg om det!
 
Vi börjar med frågan om varför man ska tejpa. Svaret är enkelt, det är för att ärren ska hållas ihop, och därmed bli smala och fina. Använder man inte tejp så är där inget som håller ihop dem, och då blir de tjockare och större. De ska tejpes så länge de är röda, och de brukar de vara i ungefär ett halvår.
 
Jag tror alla rekommenderar samma tejp, nämligen Micropore 3M. Den finns på apoteket för runt 30 kronor, det finns både vit och hudfärgad. Det finns delade meningar om ifall apotekets är samma som de har på kliniken där man opereras, flera verkar inte tåla apotekets, men däremot den de fått på kliniken. Jag har ingen aning om hur det ligger till, men jag använder den hudfärgade som jag fått från kliniken. En rulle räcker i ca 3 månader.
 
Hur ofta man byter tejpen är lite olika. Jag själv bytte en gång i veckan, men det var inte bra för min hud. Den ska bytas när den börjar ramla av av sig själv, så man inte behöver dra av den med våld. Så ungefär var 10-14 dag kan vara lagom. Tejpen ska alltså inte tas av inför dusch, utan den sitter på dygnet runt. Var noga med att den torkar ordentligt innan kläder tas på, det är inte bra om det är fuktigt.
 
Om man inte tål tejpen så finns det andra lösningar. Tål man inte tejpen så kan man få utslag under den, alltså där den suttit, det kan klia, bli sårigt och sånt. Det finns en silikongel på apoteket för 300-400 kronor, men den har ju inte samma egenskaper som tejpen. Gelen kan inte hålla ihop ärren, utan ligger bara som en hinna över huden och ärren. Jag tror inte den får användas på sår, utan kan alltså bara användas när ärren läkt ihop och blivit just ärr. Tyvärr har jag ingen större kunskap om detta.
 
Hur gör man då, rent praktiskt, när man tejpar? Här kommer en förklaring med bilder, ritade i Paint.
- Dra fram tejpen en bit och klipp så det blir runt, då slits inte kanterna lika lätt!
 
 
1. Fäst tejpen i början av ärret på sidan, fast en bit längre ut än där ärret börjar. Gör man så så kan man klippa bort bitar som slitits ett bra tag innan det faktiskt är dags att byta tejpen.
2. Dra längs med hela ärret fram till där ärret slutar, mellan brösten. Gör samma sak här, dra tejpen lite längre än vad ärret är, så man kan klippa när det slits. Det är dock betydligt svårare att göra det här än på sidan. Klipp änden rund här också.
3. Sätt tejpänden i T-korset och dra upp över ärret som går rakt upp mot bröstvårtan. Klipp av när det precis täcker ärret. Försök att inte komma för nära bröstvårtan. Jag vet inte hur det är med andra, men mina blir irriterade och går in mer än när de får mer utrymme.
4. Sätt en ny bit på ena sidan av vårtgården, så den möter den biten som du nyss satte.
5. Samma sak som ovan, fast på andra sidan.
6. Avsluta med en bit rakt över ärret på ovansidan av vårtgården, så den möter tejpbitarna på sidorna. Här är det betydligt svårare att klippa runda kanter, så det skippar jag, men upplever att det inte slits så mycket här. Däremot kan man klippa ganska mycket om det börjar slitas upp, för tejpen är så stor och ärren här så små.
 

De senaste inläggen

Kategorier

Månadsarkiv

Prenumerera och dela